Elements Blog

De Podwalk app: stap in de historie

In samenwerking met productiehuis Tuvalu Media en omroep NTR ontwikkelde Elements de Podwalk app voor de serie ‘Het verhaal van Nederland’. Het idee achter de app is niet ingewikkeld, maar wel volkomen nieuw. Theun Termijtelen (Tuvalu) en Erwin van der Put (Elements) vertellen over de uitdagingen tijdens de ontwikkelingen van deze innovatieve app. 

Wat is de Podwalk app? 

De Podwalks in de Podwalk app zijn gps-gestuurde audiotours op tien unieke locaties. Deze locaties zijn gekoppeld aan een verhaal uit de geschiedenis van Nederland. Elements ontwierp en ontwikkelde de app waarmee een wandelaar het verleden in wandelt. Tijdens de wandeling vertelt Daan Schuurmans, de verteller van de docu-serie, het verhaal over de geschiedenis exact op de plek waar het zich afspeelde. 

Je hoort bijvoorbeeld hoe de Zwarte Dood Deventer teisterde in de Middeleeuwen, terwijl je om je heen de kenmerken en overblijfselen van die tijd nog kunt zien. De app bleek al snel een succes: al na de derde aflevering van ‘Het verhaal van Nederland’ behaalde de app de magische grens van 100.000 downloads en wandelden velen al de routes langs historische plaatsen. 

Nederland als openluchtmuseum

“De gedachte achter de app was", vertelt Theun, “dat Nederland één groot openluchtmuseum moest worden. Om de ervaring van de Podwalks zo intens mogelijk te laten zijn, wilden we een app hebben die zo weinig mogelijk scherminteractie vroeg, in tegenstelling tot apps die gemaakt worden voor zoveel mogelijk interactie. In feite moet je een startpunt kunnen activeren en vervolgens je telefoon in je broekzak stoppen en er niet meer aan hoeven komen. Dat vroeg om een heel andere manier van denken tijdens de ontwikkeling van de Podwalk app. 

De routes zijn uitgestippeld langs bepaalde gps-punten die activeren op het moment dat je daar daadwerkelijk bent. Een mooie ambitie, maar als je een telefoon in je broekzak stopt, doet dat iets met het gps-signaal. Hetzelfde geldt voor het moment waarop je door een tunnel loopt. Het projectteam van Elements moest daar slim mee omgaan tijdens het ontwikkelen van de app. 

Een andere uitdaging was dat de content centraal moest staan in de app. Die zorgt voor de ervaring en inhoud, zodat de gebruikers van de app door de juiste bril naar hun omgeving kijken. Dat betekent dus enerzijds dat het verhaal dat je hoort je echt mee moet nemen in de geschiedenis, maar anderzijds ook dat de audiotracks precies getimed moesten worden zodat je de inhoud op de juiste plek te horen krijgt. 

Nu zijn televisiemakers specialisten in het vertellen van verhalen aan het publiek, maar hoe ga je om met het verschil in wandeltempo? Een gemiddelde wandelaar loopt ongeveer vijf kilometer per uur, maar er zijn ook mensen die veel sneller lopen. Als dat gebeurt wil je niet dat zij zich afvragen of er iets mis is met de app, omdat het ineens stil wordt. Zo hebben we naast diverse soundeffecten tijdens een verhaal ook een looptrack ontwikkeld. Zo behoud je dat mensen blijven wandelen en zich kunnen focussen op de omgeving, zonder hun device erbij te pakken. Als je bij het volgende gps-punt komt, start de volgende track.”

No items found.

Unhappy flows voorkomen

“Daarnaast moesten we ook antwoorden vinden op vragen als: wat gebeurt er als je verkeerd loopt? Of als op een bepaald punt de audio niet automatisch start? Of als er ineens een boom op de weg ligt en je een punt tijdelijk niet kunt bereiken?” vult Erwin aan. Voor dat soort unhappy flows wil je vooraf een oplossing bedenken. De route is namelijk gelockt: je kunt hem dus niet thuis op de bank beluisteren. 

Zo hebben we bijvoorbeeld bedacht dat we, naast de route zelf, ook de afzonderlijke gps-punten op de route moesten vergrendelen. Daarmee zorgden we ervoor dat je, zodra je het ene punt bereikt hebt, ook het volgende punt al kunt ontgrendelen als er iets onverwachts gebeurt. Je kunt het betreffende gps-punt dan in de wandeling overslaan, maar wel de audio beluisteren zodat je je wandeling niet af hoeft te breken. 

Verder is het natuurlijk ook zo dat je telefoon de hele tijd in je broekzak zit, terwijl er allerlei processen op de achtergrond draaien. Dat zorgde nog voor de nodige uitdagingen, want je wilt niet dat de batterij van je telefoon door het gebruik van de Podwalk app ineens leeg is. En ook al zit de Podwalk app voornamelijk in je zak, je wilt via het homescherm van je telefoon wel bepaalde controle op de app kunnen uitoefenen. Zo wil je de app bijvoorbeeld even kunnen pauzeren als je ergens wat langer rond wilt kijken, wilt lunchen onderweg of tijd wilt nemen om wat foto’s te maken.”

Learn as you go

Theun vervolgt: “Ik heb heel veel van de samenwerking met Elements geleerd, maar dat is andersom denk ik ook het geval. Het hele project was echt ‘learn as you go’. We kwamen er bijvoorbeeld al heel snel achter dat testen op locatie cruciaal is bij een app als deze. Niet alleen vanwege de routes en gps-punten, maar ook vanwege de content. Maar hoe begin je met testen als er nog geen app is? 

Zodoende besloten we een soort testtool te maken, waarin we de eenvoudige versie van de content konden hangen aan de gps-punten langs de route. Dat was de enige manier waarop we konden controleren of de gps-punten op de juiste plek waren en of de audiotracks lang genoeg waren. Elements heeft toen in een paar dagen die test-app gemaakt. Die werkte niet perfect, maar het team kon nu wel alle routes in elkaar zetten. 

Daarnaast ontwikkelden we volop aan de uiteindelijke Podwalk app, want we hadden een strakke deadline, en namen daarbij de ervaringen uit de test-app mee. Zo bleek bijvoorbeeld dat de ervaring in de studio heel anders is dan op locatie: soms is er gewoon meer context nodig omdat iets wat op papier heel logisch lijkt, in de praktijk alleen maar voor verwarring zorgt. Het team van Elements heeft me af en toe ook echt het vuur aan de schenen gelegd: “Je moet nú een beslissing nemen over dit of dat!” Of: “We gaan nu deze fase in: dat betekent dat je niet meer terug kunt komen op…” Ook daar heb ik ontzettend veel van geleerd!” 

Grote testbase

“Begin januari hebben we de eerste versie van de app opgeleverd” vertelt Erwin. “Dat was onze versie 1.01. En hoewel we de app natuurlijk vooraf uitgebreid getest hadden, wisten we op voorhand dat er altijd zaken zijn waar je geen rekening mee hebt gehouden tijdens de ontwikkeling. Al snel was de app 100.000 keer gedownload en gingen de eerste mensen de routes wandelen. In eerste instantie heb je het dan over 1.500 wandelaars, maar inmiddels zijn er al 25.000 wandelaars en meer dan 200.000 downloads. Je krijgt er dan ook ineens een enorme groep testers bij.” 

Theun lacht en vult aan: “We kregen echt binnen de kortste keren kritiek: waarom zijn er geen routes in Limburg? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig: we moesten keuzes maken en konden niet alles opnemen in de app. Maar er waren ook opmerkingen over functionaliteiten in de app die niet helemaal naar behoren werkten. Die proberen we natuurlijk te verbeteren. De app zit ook vol met meetpunten die voor heel veel nuttige data over het functioneren van de app zorgt. Dat is heel fijn, want met die data en de reviews konden we al snel een nieuwe versie met veel verbeteringen lanceren.” 

No items found.

Veilig en voor iedereen

“De Podwalk app is er voor iedereen in Nederland. Dat betekent natuurlijk dat hij eenvoudig is in gebruik en geen hele steile leercurve heeft. Maar ook dat er extra aandacht is besteed aan toegankelijkheid. De lettergrootte van de tekst is schaalbaar, waardoor deze beter leesbaar wordt. Er is ondersteuning voor hoge contrasten en de app, die zowel voor iOS als Android is, kan in dark mode gebruikt worden voor een betere ervaring in een omgeving met minder licht. En aangezien we in de app voornamelijk gebruik maken van de locatiegegevens van de gebruiker, moesten we ook rekening houden met privacy en de manier waarop we data verzamelen en opslaan. Daarom hebben we vanuit Elements een security officer toegevoegd aan het projectteam: we willen dat iedereen de app veilig kan gebruiken en de benodigde dataverwerking voor gebruikers duidelijk is !” sluit Erwin af. 

This blog was written by

on

Apr 29, 2022

No items found.