Elements Blog

5 redenen om Python te gebruiken voor het ontwikkelen van jouw applicatie

Krachtige en slimme applicaties vormen tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van elk business- en IT-landschap. In de praktijk zijn er diverse tools en programmeertalen die je kunt inzetten voor het ontwikkelen van een applicatie. 

Een van de beschikbare opties is Python, een populaire programmeertaal die je helpt bij het ontwikkelen van een divers scala aan waardevolle en nuttige applicaties. In dit blogartikel leggen we je helder en beknopt uit wat applicatieontwikkeling precies inhoudt, wat Python is en wat de grootste voordelen van het werken met Python zijn.

Wat is applicatieontwikkeling?

Applicatieontwikkeling is het proces waarlangs organisaties applicaties, programma’s en systemen bouwen die hun bedrijfsprocessen ondersteunen en verbeteren. Het houdt dus net wat meer in dan alleen programmeren in een scripttaal.

Applicatieontwikkeling draait ook om het achterhalen van gebruikerswensen en het in kaart brengen van de resources die een applicatie kan aanspreken. Daarnaast moet je rekening houden met de oplevertijd en een soepele integratie met de rest van het IT-landschap van een organisatie.

Wat is Python?

Python is een krachtige en veelzijdige programmeertaal waarmee je enorm veel verschillende applicaties kunt maken. De eerste versie van Python werd in 1991 gelanceerd door ontwikkelaar Guido van Rossum. Hij wilde met Python een aantal doelen bereiken:

  • Een programmeertaal ontwikkelen die goed en makkelijk leesbaar is.
  • Een oplossing ontwerpen die open source en dus voor iedereen beschikbaar is.
  • Een programmeertaal creëren waar je in principe alles mee kunt bouwen.

De naam Python voert niet zozeer terug op de reuzenslangen die van nature grote delen van Azië, Afrika, Nieuw-Guinea en Australië bevolken (hoewel het logo wel gekleurde slangen bevat), maar meer op de wereldberoemde comedygroep en gelijknamige serie Monty Python’s Flying Circus, het favoriete programma van Van Rossum. Inmiddels hebben al meerdere versies van Python het levenslicht gezien, waarbij de versies 2.7 en 3.7 momenteel het meest worden gebruikt.

De voordelen van Python

Applicaties ontwikkelen en backend-development met Python hebben een aantal belangrijke voordelen. 

1. Relatief eenvoudig te begrijpen

Python is intuïtief en een stuk eenvoudiger te begrijpen dan Java of C. Een Python-script is gemiddeld bijvoorbeeld 3 keer zo compact als een Java-script. Dit biedt verschillende voordelen. Ontwikkelaars kunnen makkelijker en sneller nieuwe applicaties ontwikkelen, terwijl mensen met wat minder programmeerkennis en -ervaring een minder complex leertraject hoeven te doorlopen om de beginselen van applicatieontwikkeling goed onder de knie te krijgen. Omdat je Python-code niet eerst om hoeft te zetten naar een andere programmeertaal, kun je er bovendien gelijk mee aan de slag.

2. Open source

Omdat Python open source is, is het gratis te gebruiken en kan iedereen de broncode inzien. Zo kun je Python snel aanpassen aan jouw specifieke wensen en behoeften, waardoor het ontwikkelen van applicaties een stuk sneller gaat. Bovendien kunnen andere organisaties je geen beperkingen opleggen bij verdere ontwikkelingen die je met Python doorvoert.

3. Packages en functies

Python is gratis downloadbaar en biedt in de vorm van Python functions packages aan met functionaliteiten die je kant-en-klaar kunt gebruiken. Python levert ook packages die vandaag de dag onmisbare technieken als data science en machine learning ondersteunen. 

De Python Standard Library bevat duizenden modules die talloze algemene taken (database-access, wetenschappelijke en numerieke taken, educatie, het ontwikkelen van games en webapplicaties) en coderingsfuncties grotendeels automatiseren. 

4. Een enorm arsenaal aan mogelijkheden

Omdat Python een programmeertaal is die gebruikmaakt van het principe ‘general purpose’, kun je er alle kanten mee uit. Teksten verwerken, afbeeldingen en getallen invoeren en aanpassen, of wiskundige vergelijkingen oplossen: met Python kan het allemaal. 

5. Schaalbaar

Python is schaalbaar en zowel te gebruiken voor kleine als enorm grote projecten. Developers die net hun informaticaopleiding hebben afgerond gebruiken het even makkelijk als multinationals. Bedrijven als Disney en Lucasfilm benutten Python development bijvoorbeeld als krachtige grafische werkstations voor het renderen van animaties en ander beeldmateriaal. Python wordt wereldwijd gebruikt in tal van projecten die variëren van kleinschalige programma's voor Raspberry PI tot enorme projecten bij NASA en Google.

Meer informatie

Wil je ook weten en ervaren hoe Python jou helpt bij het ontwikkelen van gave en functionele applicaties? Dan helpt Elements je graag verder. Wij zijn een digital agency dat next-level webapplicaties en mobiele apps ontwikkelt, oplossingen die van jouw ideeën werkelijkheid maken. Meer weten? Ga naar onze backend pagina of neem contact met ons op.


No items found.
No items found.

This blog was written by

on

Jul 22, 2021

No items found.