Elements Blog

Mobile development: de keuze tussen Native en React Native

De ontwikkeling van mobiele apps heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Niet onlogisch, aangezien we zowel op persoonlijk als zakelijk vlak steeds meer doen op mobiele apparaten als smartphones en tablets. Mailen, videobellen of -vergaderen, werken aan documenten en filmen of fotograferen: het kan tegenwoordig allemaal mobiel.

Voorheen werden apps vooral ‘native’ ontwikkeld. Deze native apps werden gebouwd voor één specifiek apparaat of mobiel besturingssysteem. Hierdoor had je voor de ontwikkeling van een iPhone-app een gespecialiseerde iOS-developer nodig. Wilde je de app ook beschikbaar maken voor Android? Dan moest je ook nog een aparte Android-developer inschakelen. Met React Native kan dit anders, hiermee ontwikkel je namelijk via één codebase, voor beide besturingssystemen. 

In dit artikel gaan we in op native en React Native en leggen we kort uit wat de verschillen tussen deze twee ontwikkelmethoden zijn.

Native: iOS en Android development

Native development betekent dus dat je ontwikkelt voor één specifiek apparaat en/of besturingssysteem. Je hebt de mogelijkheid om specifieke hard- en software te gebruiken die geoptimaliseerde prestaties levert en gebruikmaakt van alle eigenschappen van de nieuwst beschikbare technologie (als het apparaat dit ondersteunt). Denk hierbij aan Biometrie of Augmented Reality.

De voordelen van native

Juist door die toewijding aan een bepaald type device en/of besturingssysteem, levert een native-app vaak topprestaties. Daarom is deze manier van ontwikkelen nog steeds razend populair. Voordelen die ontwikkelaars en gebruikers ervaren zijn:

  • Snelle app-prestaties;
  • Beste beveiliging;
  • Uitstekende gebruikerservaring (UX);
  • Hoge integratie van hardware (wallets, Touch ID, maps);
  • Directe compatibiliteit met de nieuwste innovaties van Apple en Google.

De nadelen van native

Een belangrijk nadeel van native ontwikkelen is dat je twee versies van een app moet bouwen. Dit leidt tot hogere beginkosten, een grotere kans op verschillen (omdat je op twee platformen ontwikkelt), mogelijke verschillen in implementatie en de noodzaak om twee aparte developers in te schakelen voor het doorontwikkelen van de app.

React Native: cross-platform development

React Native is een door Facebook geïntroduceerd framework dat het cross-platform ontwikkelen van mobiele apps mogelijk maakt. Zo kun je dus apps bouwen die zowel op Android- als iOS-apparaten kunnen draaien, zonder dat je twee aparte versies hoeft te ontwikkelen. 

React is een JavaScript en User Interface (UI) library die gebruikt wordt voor het bouwen van UI-componenten. Het React Native-framework gebruikt de componenten uit deze library om een vertrouwde ‘native’ look-and-feel te creëren, maar is in de kern anders. 

Met React Native heb je één framework waarin je werkt met één codebase. Van daaruit kun je met een enkele druk op de knop de ontwikkelde app deployen naar meerdere mobiele besturingssystemen.

De voordelen van React Native

Net als native heeft React Native ook een aantal specifieke voordelen. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om twee apps te maken, open source en afhankelijk van de app goedkoper dan native ontwikkelen. Bovendien kunnen componenten van een app hergebruikt worden voor iOS en Android. Met React Native is het dus mogelijk om een app snel te ontwikkelen, zonder een berg aan native kennis en tegen geringe kosten te beheren. 

Nadelen van React Native

Maar er zijn ook nadelen. Het vinden en oplossen van problemen is vaak lastiger en tijdrovender, terwijl het ontbreken van verschillende gebruikersinterfaces tussen iOS en Android ervoor kan zorgen dat gebruikers geen echte Apple- of Google-beleving krijgen. Bovendien krijgen ontwikkelaars die gebruikmaken van React Native pas later toegang tot functionaliteiten die Apple en Google uitbrengen. Ook het weergeven van complexe grafische elementen en animaties is niet het sterkste punt van React Native.

Wat is de beste keuze?

De keuze voor native of React Native hangt helemaal af van je behoeften en vereisten. De toepassing, gewenste functionaliteiten, beoogde time-to-market, je budget en de reeds gebruikte technologie in andere apps spelen allemaal mee. Het is dus niet zo dat een van de twee ontwikkelwijzen per definitie beter of altijd goedkoper is. Een app maken blijft namelijk maatwerk.

Meer info in de whitepaper

Dit artikel is vooral een inleiding in de wereld van mobiele app ontwikkeling. Wil je meer weten over native en React Native? En wil je onderzoeken welke ontwikkelwijze bij jouw applicaties en functionele behoeften past? Download dan zeker onze whitepaper ‘Mobiele app-ontwikkeling. Daarin lees je alle voor- en nadelen van native en React Native development’! 


No items found.
No items found.

This blog was written by

on

Sep 21, 2021

Mobile App Development
iOS App Development
Android App Development
React Native Development