HomeHomeCasesCases

Eurovisie Songfestival app

Voor het Eurovisie Songfestival hebben we in samenwerking met Avrotros gewerkt aan het ontwikkelen van een mobiele app waarmee alle kijkers live kunnen stemmen op hun favoriete act. Vanwege de populariteit van het Songfestival moet de app een veel gebruikers tegelijk aankunnen.

Services
Native Android en iOS app development, Python backend development.
Release date
2021

Elements ontwikkelde de Nederlandse Eurovisie app in samenwerking met de Avrotros. Het Songfestival werd op 18, 20 en 22 mei in Rotterdam gehouden, waarbij 41 landen streden om de titel. Tijdens de finale keken zo'n 4 miljoen Nederlanders live naar de show, wereldwijd waren dat er 180 miljoen.

Om de extreem hoge pieken van traffic influx voor, tijdens en na uitzendingen van de shows aan te kunnen, is het backend platform volledig geoptimaliseerd en schaalbaar. Het project werd geleid door de Avrotros, die nauw samenwerkte met Elements, WeRiot en Praegus.

Result

Meer dan 7 miljoen beoordelingen tijdens de liveshows

Door de populariteit van het Songfestival hebben meer dan 250.000 mensen de app gedownload en zijn er meer dan 7.000.000 beoordelingen gegeven.

Backend die peak loads aankan

Om een stabiele prestatie van de app tijdens de liveshow te garanderen, werd de backend geoptimaliseerd om hoge gebruikersaantallen aan te kunnen.

Our approach

Een app ontwikkelen met hoge gebruikersaantallen

Het design van de songfestival app is ontwikkeld door Avrotros. Elements was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de app en backend. De backend van de app is gebaseerd op de 'Wie is de Mol' app. In de app maken gebruikers een profiel aan en kunnen ze acts beoordelen tijdens de liveshows. De gebruikers kunnen de acts beoordelen op de drie onderdelen: liedje, act en outfit. De beoordelingen kunnen worden gedeeld met vrienden en zo krijg je inzicht in de beoordelingen van alle Nederlandse gebruikers.

De beoordelingen van vrienden en de Nederlandse gemiddelden waren bijna real-time te zien in de app. Om dit mogelijk te maken is de backend geoptimaliseerd om de beoordelingen elke 20 seconden te updaten in de app. Tijdens de liveshows zorgde Elements er voor dat de app altijd in-sync liep met de acts in de show. Het beoordelingen was alleen mogelijk tijdens de act op tv. Daarnaast kregen gebruikers een melding zodra de officiële stemlijnen open waren.

No items found.
No items found.
Technology

Testen van live show scenario's

Aangezien het Songfestival een zeer populaire show is, werden er hoge gebruikersaantallen verwacht. Daarom hebben we samen met Avrotros gebruikersscenario's en gebruikersaantallen gedefinieerd. Eén van de uitgangspunten was dat de backend in staat moest zijn om 1 miljoen beoordelingen per act te verwerken. Gezien het feit dat een act ongeveer 3 minuten duurt, werd dit afgerond naar 6000 beoordelingen per seconde.

Een ander belangrijk aspect van de app was het 'in-sync' lopen met de live show. De tijdlijnen van de live shows werden opgedeeld in verschillende scenario's. Per (halve)finale waren de belangrijkste scenario's: aftellen naar de start, acts treden op, officiële stemlijnen gaan open, officiële stemlijnen gaan dicht en de resultaten zijn binnen. Tijdens de verschillende optredens werd iedere specifieke act 'opengezet' voor beoordelingen in de app.

Alle voorbereidingen en tests hebben hun vruchten afgeworpen. De app en backend presteerden zeer stabiel tijdens de live shows en de app liep in-sync met de live shows. In totaal hebben zo'n 250.000 kijkers de app gebruikt om beoordelingen te geven. Ongeveer 7 miljoen beoordelingen werden gegeven tijdens de halve finales en finale.

No items found.

De Songfestival app

No items found.
No items found.
Conclusion

De liveshow beleving

De Eurovisie app is te downloaden voor Apple en Android. Vooraf aan de shows werd deze app gevuld met nieuws en kon je er alle informatie over de deelnemende acts vinden. Tijdens de liveshow werd de stemfunctionaliteit toegevoegd. Met deze app wil AvroTros de liveshow ervaring uitbreiden en het publiek de mogelijkheid geven tot interactie met de show én elkaar.

Ook op zoek naar een mobiele app met een schaalbare backend? Wij vertellen graag over de mogelijkheden.

Contact us