HomeHomeCasesCases

Gemeente Amsterdam: Platform Openbare Ruimte

Voor onze hoofdstad Amsterdam hebben we een platform ontwikkeld waar burgers meldingen kunnen doen over alles wat met de openbare ruimte te maken heeft. Op dit moment verwerkt Amsterdam maandelijks zo'n 30.000 meldingen.

Services
Backend Python/Django Platform, Machine Learning, Elastic search, Celery, Postgres, Docker
Release date
2018 - nu

Elements helpt Gemeente Amsterdam bij de ontwikkeling van hun platform: Melding Openbare Ruimte. Via https://meldingen.amsterdam.nl, telefoonnummer 14 020 en externe apps kunnen burgers meldingen maken. Al deze meldingen moeten samenkomen in één systeem. Samen met de juiste informatie moeten ze worden doorgestuurd naar één van de 25 afdelingen voor een snelle afhandeling van de meldingen.

De backend is erg belangrijk in de correcte afhandeling van de meldingen. Via Machine Learning wordt alle nodige extra informatie opgehaald door specifieke vragen te stellen op basis van trefwoorden. Deze trefwoorden worden ook gebruikt om het rapport in te delen in één van de 121 subcategorieën die Amsterdam gebruikt. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als dit platform de meldingen niet op de juiste manier indeelt.

Result

Maandelijks 30.000 meldingen

Maandelijks worden er meer dan 30.000 meldingen gedaan door burgers van Amsterdam. We optimaliseren het platform om ervoor te zorgen dat alle 30.000 meldingen op de snelst mogelijke manier bij de juiste afdeling terecht komen.

Hoge klanttevredenheid

Na afhandeling van het rapport kunnen burgers hun feedback geven over het platform. Door de hoge tevredenheid en goede werking pikken andere gemeentes dit platform nu ook op.

Our approach
No items found.
No items found.
Technology

Data-analyse en privacy

Verschillende data-analisten halen dagelijks gegevens uit de backend van het platform. Zij gebruiken deze gegevens om inzichten te krijgen in het platform en de processen te optimaliseren. Zijn de burgers tevreden over de afhandeling van de melding? Hoeveel meldingen worden er verwerkt? Wat is de doorlooptijd van een melding?  

De meldingen worden geanonimiseerd gedaan, maar burgers kunnen hun persoonlijke gegevens achterlaten om op de hoogte te blijven. Deze gegevens komen in de database en moeten na de afhandeling van de melding binnen 365 dagen geanonimiseerd worden.

Platform melding openbare ruimte

No items found.
No items found.
Conclusion

Samenwerking tussen gemeenten via de VNG

Dit platform is niet onopgemerkt gebleven bij andere gemeenten. Elke gemeente heeft te maken met meldingen rondom hun openbare ruimte, met kleine aanpassingen zou dit platform ook in andere steden geïmplementeerd kunnen worden. Via de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) werken verschillende steden samen om dit te realiseren, bijvoorbeeld Gemeente Den Bosch en Gemeente Almere.    

Heeft u vragen over dit platform? Neem dan contact met ons op.