HomeHomeCasesCases

Mindf*ck: Magie en wetenschap ontmoeten elkaar in een app

Mindf*ck is het populaire televisieprogramma van AVROTROS, gepresenteerd door illusionist — en arts — Victor Mids. In dit primetime televisieprogramma laat hij BN’ers en minder bekende mensen versteld staan met een combinatie van illusies, psychologie, geneeskunde en vlugge vingers. Voor het seizoen 2017 introduceerde het programma een mobiele app waarmee kijkers enkele onverklaarbare illusies en wetenschappelijke experimenten zelf kunnen uitproberen.

Services
Mobile Development, iOS, Android, UX Design, Visual Design
Release date
2017 - 2018

Elements heeft de Mindf*ck-app in nauwe samenwerking met AVROTROS ontworpen en ontwikkeld. In de app, gebouwd voor iOS en Android, leidt Victor Mids de gebruiker door zes interessante experimenten die veilig thuis kunnen worden uitgevoerd. In een van de experimenten staat bijvoorbeeld het Thatcher-effect centraal, waarbij een omgekeerde foto van het gezicht van een persoon minder normaal blijkt te zijn als deze eenmaal is teruggezet in de oorspronkelijke richting.

In maart 2018 kreeg de app voor het nieuwe seizoen een grote update, waarbij zes nieuwe experimenten werden toegevoegd.

Result

“De populairste app van het moment:de Mindfuck app van Victor Mids. Haal trucs uit bij mensen en leer hoe ze werken.”
iPhoned.nl
Our approach

Illusies onthuld: de wetenschappelijke principes achter de Mindf*ck-trucs

De  app biedt toegang tot zes experimenten die bekend zijn van televisie. Een van de populairste is 'Mindf*to', waarbij je een selfie of een foto van iemand anders uploadt en het resultaat op zijn kop te zien krijgt. De persoon op het plaatje lijkt te lachen, totdat je de afbeelding draait en de mond en ogen omgedraaid zijn, waardoor het gezicht een duivelse uitstraling krijgt.

Een ander experiment is "de intuïtie test", waarbij je een kaart kiest en probeert weg te swipen wanneer de kaarten omgekeerd worden getoond. De app bevat ook video's van Victor Mids die uitleg geven over hoe de experimenten werken, met een logische verklaring achteraf. Na het bekijken en uitvoeren van de trucs is er niet veel meer te doen met de app, behalve het geven van de iPhone aan iemand anders om te zien hoe zij voor de gek gehouden worden.

No items found.
No items found.
Technology

No items found.
No items found.
Conclusion

Interactief leren: de educatieve waarde van de Mindf*ck-app

Wat ook interessant is, is dat de app niet alleen vermaak biedt, maar ook educatieve waarde heeft. Door de uitleg van Victor Mids achteraf krijgen gebruikers een beter begrip van de wetenschappelijke principes die achter de trucs en experimenten schuilgaan. Dit kan bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn en de kennis van wetenschappelijke principes bij een breed publiek.