HomeHomeCasesCases

Stembureau app: de app voor soepelere verkiezingen.

In samenwerking met de VNG en KPN hebben we de Stembureau app ontwikkeld. Deze app zorgt voor soepelere verkiezingen bij meer dan 2600 stembureau's in 18 gemeentes.

Services
Python/Django backend, Kubernetes, React frontend
Release date
2018 - heden

Elements, enkele gemeentes en KPN hebben de handen ineen geslagen om de StembureauApp te ontwikkelen: een schaalbare oplossing voor meerdere platformen om stembureauleden te ondersteunen tijdens verkiezingen in Nederland. De StembureauApp bestaat uit een progressive web application (PWA), een kleine mobiele app voor iPad en Android tablets en een volledig schaalbare backend gebouwd in Python/Django die draait in een Kubernetes-cluster.

Result

2600 stembureau's in 18 gemeentes

De Stembureau app wordt door steeds meer gemeentes gebruikt, denk hierbij aan Gemeente Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zoetermeer en Eindhoven.

Efficiënter verwerken van stemmen

Via het scannen van de QR code worden stemmen direct gecontroleerd en geregistreerd. Zo heeft de telling een hogere kwaliteit en snellere publicatie.

Our approach

De StembureauApp in actie

Het gebruik van de StembureauApp tijdens de verkiezingen in 2018 en 2019 was een enorm succes. In de deelnemende gemeentes werd de app in meer dan 1.300 stembureaus gebruikt, waar bijna een miljoen kiezers hun stempassen hebben laten scannen. 

Vanwege Corona en de daarbij horende maatregelen duurden de verkiezingen van 2021 en 2022 drie dagen in plaats van één dag. Zo hadden mensen meer tijd om veilig naar de stembus te gaan. De StembureauApp moest hierdoor snel veel veranderingen ondergaan, aangezien de back-end structuur van de app was gebouwd met het idee dat de verkiezingen slechts één dag zouden duren. Het was een uitdaging om snel de complexe technische structuur van de app aan te passen. Door het generaliseren van de database was de StembureauApp nu te gebruiken voor verkiezingen van zowel één als meerdere dagen.

Ook in 2023 wordt de StembureauApp weer ingezet tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen.

No items found.
No items found.
Technology

Een nieuw, veiliger en volledig schaalbaar backend

Wij hebben de legacy backend applicatie, vanaf nul herschreven in Python/Django met een PostgreSQL-database. Er is veel moeite gedaan om de applicatie schaalbaar te maken door deze ‘containerized’ te maken en te laten draaien in een Kubernetes-cluster. Nieuwe, lichtgewicht native apps werden ontwikkeld voor iOS en Android en de bestaande React frontend werd geüpdatet.

Omdat we de back-end applicatie volledig nieuw opbouwden, konden we vanaf dag één de beginselen van ‘security by design’ naleven door direct beveiligingsmaatregelen in de applicatie en infrastructuur te implementeren.

Hosting verhuisde van Rotterdam’s interne infrastructuur naar AppFactory, KPN’s premium continuous delivery cloud-platform.

No items found.
No items found.
Conclusion

De belangrijkste prestatie van dit project is de transformatie van een niet-schaalbare en ‘single-tenancy’ back-end en afzonderlijke, op maat gemaakte, mobiele apps voor elke gemeente naar een horizontaal schaalbare, ‘multitenancy’ back-end en een enkele, generieke, multi-platform mobiele app. Met een druk op de knop kunnen nu eenvoudig een willekeurig aantal nieuwe deelnemende gemeentes worden toegevoegd.

Deelnemende gemeentes zijn ontzettend blij met het efficiëntere stemproces. Ze ervaren minder fouten en kunnen de opkomstcijfers veel sneller delen.