NTR

Het verhaal van Nederland: de Podwalk app met geofencing

Opdrachtgever

NTR, Tuvalu

Jaar

2022

Wat wij hebben gedaan

Android en iOS mobiele app development, UX design, Geofencing.

Het Verhaal van Nederland is een reis door de Nederlandse geschiedenis. Deze bestaat niet alleen uit een tv documentaire die het verhaal vertelt, maar ook een mobiele app die je onderdeel laat worden van het verhaal. Dit doen we via verschillende Podwalks: GPS-gestuurde audiotours waarmee jij op verschillende locaties door de geschiedenis van Nederland wordt geleid.

Elements is als partner van NTR verantwoordelijk voor het design, de geofence techniek en de realisatie van de Android en iOS mobiele app. Na aflevering 4 was de doelstelling van 100.000 downloads al bereikt en daarmee een groot succes!

"Wij zijn ontzettend blij met Elements als partner. De app is gebruikersvriendelijk, toegankelijk, werkt technisch goed, ziet er prachtig uit en biedt mooie wandelingen."

- Theun Termijtelen, Tuvalu Media.

Podwalks door de geschiedenis


De NTR zocht naar een mobiele app met de juiste experience en interactie, terwijl de mobiel in je zak zit. Waar we ons normaal focussen op User friendly schermen, ging het nu vooral om de experience van de Podwalks. In de app staan 10 historische verhalen, elk gekoppeld aan een locatie in Nederland. Zo beleef je bijvoorbeeld de tijd van jagers en verzamelaars in het prachtige Drentse landschap van Anloo. En leer je over de vroege middeleeuwen en het legendarische verhaal van Bonifatius in Dokkum.

De gebruiker download de mobiele app, maar stopt de telefoon vervolgens weg tijdens het gebruik van deze app. Daan Schuurmans vertelt het hele verhaal en onderweg kom je zichtbare sporen en kenmerken uit het verleden tegen. Wanneer je een route wandelt wordt aan de hand van je locatie op het juiste moment de juiste audio gestart. Dit is aan de hand van geofencing, het mechanisme wat Elements heeft geïmplementeerd. Niet eerder is onze geschiedenis zo tastbaar te ervaren geweest.

Een nieuw fenomeen: Podwalks met geofencing

Zo werkt geofencing

De mobiele app is door Elements ontworpen en ontwikkeld voor zowel iOS als Android. Samen hebben wij ook geofencing geïmplementeerd.

Geofencing is het monitoren van posities. Voor deze geofencing zijn posities vastgesteld: een coördinaat met een radius eromheen, een geofence. De gebruiker geeft de app toestemming om de locatie te volgen. Wanneer de gebruiker in een gebied (geofence) loopt wordt een actie in de code getriggert en start de Podwalk. In dit geval een bepaald stuk van de audiotour voor een bepaald punt op de route.

Dit mechanisme moet perfect werken om te voorkomen dat gebruikers de verkeerde informatie krijgen of de Podwalk niet helemaal kunnen afmaken. Dit alles terwijl je telefoon vergrendeld in je zak zit.

Week 5: Al ruim 100.000 app downloads

Al in week 5 heeft de Het verhaal van Nederland app het gestelde doel van de 100.000 downloads behaald. De gehele serie heeft 10 afleveringen, waarvan de eerste ruim 1.7 miljoen kijkers trok. Inmiddels staat de teller op ruim 160.000 app downloads.

Ook stond de 'het Verhaal van Nederland' app als nummer 1 in de app stores. Niet alleen in de algemene ranking, maar ook in de categorie 'educatie'.

Toegankelijke Podwalks

Toegankelijke Podwalks
De Podwalks zijn toegankelijk gemaakt voor alle doelgroepen, jong en oud. Als gebruiker heb je inzicht in de toegankelijkheid van de routes. Vanaf 2 februari 2022 is Het Verhaal van Nederland 10 weken lang te zien op NPO 1. De bijbehorende Podwalks komen dan ook online in de app en zijn ook na de reeks uitzendingen nog altijd toegankelijk.
Meer weten over geofencing of zelf een mobiele app nodig? Neem dan contact met ons op.