Gemeente Amsterdam

Platform Melding Openbare Ruimte

Client

Gemeente Amsterdam

Year

2018 - heden

Ik heb een vraag!

Elements helpt de Gemeente Amsterdam bij de ontwikkeling van een nieuw platform: Melding Openbare Ruimte (S.I.A. Signalen Informatievoorziening Amsterdam), een platform waar burgers makkelijk melding kunnen maken rondom alles wat te maken heeft met de openbare ruimte. Momenteel komen er maandelijks zo’n 30.000 meldingen binnen via het platform. Over het algemeen worden deze meldingen gemaakt via het formulier https://meldingen.amsterdam.nl maar ook via het Gemeentelijke informatie nummer 14 020 en externe apps kunnen meldingen gemaakt worden.

Naast de Front-end van het platform is vooral de juiste afhandeling van alle meldingen in de Back-end erg belangrijk. Via Machine Learning wordt tijdens het invullen van het formulier al de nodige extra informatie achterhaald, vervolgens wordt al deze data naar de juiste afdeling verzonden voor een soepele afhandeling van de melding.

Meldingen die afgehandeld zijn worden na 365 dagen geanonimiseerd.

What we did
Back-end Python/Django, Machine Learning, Elastic search, Celery, Postgres, Docker

Let op: de data in alle afbeelding is fictief!

De juiste informatie via Machine Learning

Voor een snelle afhandeling van de meldingen is de juiste informatie nodig. Daarom maakt het platform gebruik van Machine Learning. Een melding over de openbare ruimte kan zo breed zijn dat een generiek formulier vaak niet direct de juiste informatie achterhaald. Daarom kunnen burgers op de eerste pagina van het formulier een locatie aangeven van de melding én een omschrijving geven, bijvoorbeeld “een lantaarnpaal is kapot”. Vervolgens bepaalt de machine learning tool tot welke afdeling/(sub)category deze melding behoort en worden er aan de hand van deze informatie op de volgende pagina’s specifieke vragen gesteld.

Bij Gemeente Amsterdam vallen meldingen onder zo’n 13 hoofd categorieën met daarbij horend 121 verschillende subcategorieën, binnen 25 afdelingen. Denk hierbij aan meldingen rondom afval, geluidsoverlast, kadeverzakkingen, woonfraude en ga zo maar door.

Het is van groot belang dat de meldingen direct in de juiste categorie, bij de juiste afdeling terechtkomen. Daarnaast worden de juiste externe partijen op de hoogte gesteld van de melding, denk aan Boa’s en leveranciers. De burger kan aangeven dat hij op de hoogte gehouden wil worden van de voortgang van zijn melding, hiervoor geeft deze zijn/haar e-mail adres op. Bij het aanmaken, tijdens en na de afhandeling van de melding krijgt de burger e-mail(s) met de nodige informatie.

Op deze manier kan de gemeente de melding zo snel en soepel mogelijk afhandelen. Zodra een melding is afgehandeld en de burger hiervan bericht heeft gehad is er ook nog de mogelijkheid tot het geven van feedback, hierdoor kan de gemeente haar dienstverlening verbeteren waar nodig.

Data-analyse en Privacy waarborgen

Hoeveel meldingen komen er binnen per categorie? Hoe snel worden deze meldingen afgehandeld? Was de burger tevreden met de afhandeling? Dit zijn vragen waar de Data Analisten van Gemeente Amsterdam zich mee bezighouden. De data wordt vanuit de Back-end automatisch dagelijks verzonden naar de analiste, die helpen het platform inzichtelijk te maken en het werkproces te optimaliseren.

Burgers maken de melding anoniem of laten hun gegevens achter, maar indien gewenst houden we ze wel op de hoogte van de afhandeling. Deze persoonsgegevens komen in de database terecht én worden 365 dagen na afhandeling geanonimiseerd.

Samenwerking binnen de VNG

Dit platform is niet onopgemerkt gebleven binnen gemeenteland. Iedere gemeente heeft namelijk wel te maken met meldingen rondom de openbare ruimte. Met kleine aanpassingen in de categorieën en afdelingen is het platform bruikbaar binnen vrijwel iedere gemeente. Onder andere gemeente Den Bosch en Gemeente Almere willen het platform gaan gebruiken. Uiteraard hopen wij dat er snel meer gemeenten gebruik zullen maken van dit platform!
Ook interesse binnen uw gemeente naar een “meldingen platform”? Of heeft u vragen over het ontwikkelen van een vergelijkbaar platform? Neem dan contact op!

Neem contact op!

WIDM